Trolling Mjøsa
Mjøsa (i betydningen «den skinnende») er en innsjø som ligger i Akershus, Oppland og Hedmark. Den er Norges største innsjø og den huser Europas største ørretstamme - Hunderørreten. Mjøsa er stor og den har et stort trolling-miljø.
Byttefisk: Krøkle, Lagesild og Sik.
Den skinndende Mjøsa
Det finnes trollingforeninger og klubber i alle byene rundt Mjøsa, og det arrangeres konkurranser gjennom hele sommeren. Mjøsørret består av 30 forskjellige ørretstammer.
Ørret
I Mjøsa er det krepsdyret Mycis som styrer hele butikken. Den er byttedyr for krøkle, som igjen er byttedyr for ørret, gjedde og stor abbor. Den finnes enorme mengder krøkle i Mjøsa og tilgangen på mat gjør at ørreten vokser fort. Det sies at den ørret på 1,5 kilo vil veie nesten 2,5 kilo neste år. I tillegg er det bra produksjon av yngel i elvene. De mest produktive er Brumunda og Gudbrandsdalslågen.
Halvor Tomter, Mjøsørret på 7 kg
90% av all ørret som fanges i Mjøsa er villfisk, resten er settefisk.
Fisket
Jakta på ørreten varierer gjennom hele sesongen. Det foregår for det meste på morgen/kveld/natt da det er på denne tiden mycisen trekker opp til overflaten og dermed også krøkla.
Sesongen
*
Mai - Juni: Fisket starter 1.mai og de fleste fisker da i Furnesfjorden da krøkla er inne og gyter. Vi anbefaler små blå sluker ikke større enn 7 cm, som trolles i sakte fart. Sluker med mye bevegelse er bra, det er naturelle farger også. Fart: 1,5 knop
*
Juni-Juli: Mot midten av Juni trekker mange fiskere lengre ut i stor-Mjøsa i området rundt Helgøya, Moelv og Gjøvik. Wobblere som Bomber, Rapala Husky, og Strike Pro er gode valg. Vannet begynner å bli varmt og sluker med sterkere farger fungerer bra, fisken går dypere men tar også i flata. Mange kjører to stenger på dyp-riggen denne tiden. Fart 2 knop
*
Juli- August: Nå er alle flommene over og vannet er varmt. Store wobblere, store sluker og ofte sterke farger gir utslag. Du kan godt øke farten en del også. Fisket foregår mest på morgen/dagen/kvelden, på dagen mest for at det hyggelig. Gode fiskeplasser er hele området rundt Helgøya langt fra land. Mot slutten av måneden er det fjorden mot LilleHammer som er veien å gå. Fisken trekker nordover sammen med byttefisken som nå også består av lågasild. Du kan fint gå opp u krokstørrelse og mange sverger til store skjesluker i kobber. Fart 2,5 -3 knop
*
September Fiskestopp!
*
Oktober-November Det er kaldere i vannet men fisken tas enda på dyp-rigg i begynnelsen av måneden. Fine plasser er i fjorden mot Lillehammer, og lengre syd mot månedskiftet. Gode farger er blått, grønt og blank sølv med middels store til små sluker og wobblere. Fra november kan man gå helt over til overflate-fiske.
Furnesfjorden er stengt fra Kalkbrenneriet ved Furuberget! Slik kan du holde på til nyttårsaften om isen ikke legger seg først -gud forby!
Elvene
Største elv som renner inn i Mjøsa er Gudbrandsdalslågen, helt i nordenden av Mjøsa ved Lillehammer. Andre elver som renner inn i Mjøsa er fra vest Rinna, Vismunda, Stokkeelva, Hunnselva, Lenaelva, Skulhuselva og Bråstadelva. Elver som renner inn i Mjøsa fra øst er Moelva, Brumunda, Svartelva og Flagstadelva (Renner ut i Åkersvika ved Hamar) og Starelva. Den eneste elv som renner ut av Mjøsa er Vorma, helt sør i innsjøen ved Minnesund.
Båthavner med slipp
Hamar, Brumundal, Moelv, Lillehammer, Biri, Gjøvik, Kapp
Fiskeregler
Det selges ikke fiskekort i Mjøsa.
Alt Trollingfiske er forbudt fra og med 1 januar til og med 30 april, og fra og med 1 september til og med 30 September.
I Furnesfjorden, fra rett linje fra Snippsandodden til Steens Kalkbrenneri og nordover er Trolling-fiske forbudt i perioden fra og med 1 september til og med 30 april.
Dorging er tillatt med inntil 4 sluker pr. båt med fri presentasjon.
Ørrets minstemål 50 cm, fra snutespiss til ytterste haleflik.
DittFiske om fang og slipp
Det er mye fisk i Mjøsa og man ta opp en del fisk, men vi mener at Mjøsfiskerne kan bli bedre til å sette ut stor fisk. Den beste ørreten er rett over minstemål og den har mindre giftstoffer i seg. De store ørretene er gyte-veteraner og viktige bidrag til tilveksten.
Vis i et større kart